Ninus és el recurs tecnològic ideal per a l’aprenentatge dels més petits. Ninus consta de continguts interactius específicament dissenyats per a l’educació infantil, que es treballen en un entorn audiovisual i interactiu on el món digital es barreja amb el món real. Ninus està organitzat en contes interactius i activitats interactives que es projecten sobre el terra on els nens es mouen i gesticulen. Així mateix, aquests continguts estan fonamentats en teories educatives com les Intel·ligències múltiples de Gardner, o la Taxonomia d’objectius d’aprenentatge de Bloom. Pels nens, Ninus és una forma màgica d’aprendre que els crida l’atenció i els motiva a participar i compartir.
On treballem amb Ninus?
Ninus és un dispositiu mòbil i només cal connectar-lo a la corrent per usar-lo. Es recomana usar-lo en un espai diàfan d’uns 16 m2 (4m x 4m). Pots ubicar-lo a l’aula del grup-classe o en algun altre espai d’ús específic (per exemple l’aula de psicomotricitat).
Quan treballem amb Ninus?
Pots incorporar Ninus a la programació del curs de diferents maneres:
– L’hora del conte
– Racons/Tallers
– Reforç
– O establir 1 o 2 hores a la setmana com l’hora Ninus!
Què fem amb Ninus?
Les sessions de Ninus poden girar al voltant dels contes o d’una activitat, o complementar el que fem a l’aula amb recursos audiovisuals.
– Contes: Seleccionem un conte i un capítol a treballar. Es poden fer els capítols en l’ordre establert o escollir el capítol segons el que volem treballar consultant les unitats de programació. Més tard, les fitxes que acompanyen els contes, reforçaran els coneixements assolits.
– Activitats: Seleccionem una activitat a fer. Les activitats serveixen per complementar altres conceptes que es treballen a l’aula. Per exemple, primer podríem contextualitzar l’activitat visualitzant un recurs audiovisual amb el Ninus i després realitzar l’activitat en sí.
– Recursos audiovisuals: L’entorn que proporciona Ninus és ideal per a visualitzar recursos propis o d’internet. Els nens asseguts al voltant de la projecció viuen els continguts digitals d’una manera més propera i motivadora.
Com és la dinàmica a classe?
Es recomana que les sessions de Ninus durin aproximadament uns 30 minuts i que hi participin grups de 10 a 15 nens amb un/a mestre/a. Podem dividir el grup-classe en 2 i repetir la sessió amb cada grup, o realitzar dues sessions seguides amb el mateix grup.
Els nens es col·loquen asseguts al terra (o en cadires) al voltant del Ninus i entren a la projecció d’ un en un o en torns de 2 o 3 nens.
Malgrat que no tots els alumnes interactuen simultàniament, la dinàmica de treball amb Ninus afavoreix la col·laboració i el diàleg, i així, tots els nens participen activament en la resolució dels reptes.
– 3 Contes interactius de 10 capítols en 3 idiomes (català, castellà i anglès)
La granja d’en Norbert
– 6 activitats interactives per treballar la creativitat, les llengües (contingut personalitzable) i la lògico-matemàtica
Què treballem amb Ninus?
– Aprenentatge interactiu
– Autonomia a través del moviment
– Competència a través de la resposta psicomotora
– Treball col·laboratiu i inclusiu mitjançant el joc social
Com treballem amb Ninus?
– Grups de 10 a 15 nens i monitor especialitzat.
– Sessions d’1 hora:
1 – Les aventures d’en Norbert i la Silvanta
2 – Projectes de temàtica lliure escollida pels alumnes de cada grup
3 – Festes locals i concursos
Què fem a l’extraescolar?
Contes interactius
Els contes interactius estan dissenyats per treballar de forma global les capacitats incloses en el currículum del 2on cicle d‘Educació Infantil. Els alumnes viuran Les Aventures d’en Norbert i la Silvanta ajudant-los a superar els reptes que es presentin. Els nens, amb el moviment i el joc com a eixos conductors, hauran de resoldre activitats relacionades amb la descoberta d’un mateix i dels altres, descoberta de l’entorn i comunicació i llenguatge.
Els contes interactius es poden realitzar en tres idiomes (català, castellà i anglès) permetent així treballar la immersió lingüística. A més, es complementen amb quaderns de fitxes que permeten treballar la motricitat fina.
Vídeo d’ Exemple 1 – Vídeo d’ Exemple 2 – Vídeo d’ Exemple 3
Activitats interactives
Les activitats interactives treballen a través del moviment aspectes específics com l’art i la creativitat, la lògico-matemática i les llengües.
Les activitats tenen contingut personalitzable, permetent-ne així l’adaptació a qualsevol temàtica. D’aquesta manera, els alumnes podran treballar en projectes on ells mateixos, juntament amb els monitors, decidiran quin tema i conceptes volen aprendre. Els monitors vetllaran per l’interès pedagògic de les temàtiques proposades pels alumnes.
A més, amb les activitats interactives, els alumnes gaudiran d’una manera màgica les festes locals com el Nadal, el Carnestoltes, la Castanyada o Sant Jordi entre d’altres.
Vídeo d’ Exemple 1 – Vídeo d’ Exemple 2 – Vídeo d’ Exemple 3